Mulberry House nursing home

Award-winning 48-bed nursing home for chronically sick elderly people, who have wide-ranging physical and mental impairments, on a constrained site in the Blackheath Conservation Area.

Rooms are grouped into small clusters around shared lounges with generous bay windows looking out into gardens and courtyards. All communal areas have robust natural materials and are naturally lit to create an intimate domestic character. Each room is given a clear identity and privacy threshold.

Client: The Merchant Taylors’ Company

Operator: The Ranyard Trust

Cost: £3 million (Phase 1)

Status: Completed 2002

Team: McDowell+Benedetti, Healthgain UK, Price and Myers, Peter Deer Associates, BPTW, The Landscape Agency, Hannah Collins (artist)

Published
The Independent, Building Design, 'New Architect 2' (Architecture Foundation)
Awards
Civic Trust Award 2004 (Commendation)